Rudersdals kammersolister på en turkos bakgrund där pianisten hoppar med stöd av pianot och de övriga tre står med sina instrument
RudersdalChamberPlayers
Rudersdal Kammersolister: Fyra Sverigepremiärer
Samtida Musik är stolta att presentera den danska pianokvartetten Rudersdal Kammersolister med en konsert på Konstakademien. Såväl naturen som maskinen ryms på programmet, helt bestående av verk som aldrig tidigare framförts i Sverige.
Före paus spelas stycken särskilt skrivna för Rudersdal Kammersolister av tonsättarna Ylva Fred (SE), Rafał Augustyn (PL) och Elena Firsova (RU). Efter paus hörs den danska kompositörens Poul Ruders pianokvartett, som ensemblen nyligen släppt på en redan prisbelönt skiva.
Program

Ylva Fred (f. 1990) Motor Music (7’)

Rafał Augustyn (f. 1951) Cinque pezzi diversi (15’)

Elena Firsova (f. 1950) Four Seasons (15’)

PAUS

Poul Ruders (f. 1949) Piano Quartet (30’)

Medverkande

Rudersdal Kammersolister grundades 2017 av violinisten Christine Pryn och består av välrenommerade solister och kammarmusiker från ett antal olika länder. De är baserade i vackra Rudersdal, 20 km norr om Köpenhamn, där de är artists in residence för musikfestivalen Rudersdal Sommerkoncerter. Ensemblen är flitiga uttolkare av repertoar som ligger utanför mittfåran, inte minst nyskriven musik! De har uruppfört stycken av tonsättare från Danmark, Sverige, Polen, Ryssland, Azerbajdzjan, Irland och USA.

Kärnan i Rudersdal Kammersolister är en pianokvartett, men man spelar också repertoar för fler sättningar i samarbeten med andra musiker. De kollaborerar också med författare, konstnärer, historiker och vetenskapspersoner i olika tvärdisciplinära projekt. Deras fyråriga projekt The Four Elements är ett sådant, och behandlar ämnen såsom Berlinmurens fall, kvinnliga skeppare och piloter, mytologiska teman och jordens undergång.

 

Klaver: Manuel Esperilla
Violin: Christine Pryn
Viola: Isabelle Bania
Cello: John Ehde

Konstakademien, Fredsgatan 12 (hiss: Jakobsgatan 27C)
Vägbeskrivning
T-bana: T-centralen
Entré