Kwartludium, foto Grzegorz Mart
Kwartludium, foto Grzegorz Mart
Kwartludium – European Musical Cooperations
Den polska ensemblen Kwartludium är känd för sin unika instrumentkombination och sitt nyskapande arbete med nutida klangvärldar. Under ett internationellt residensprogram har de arbetat med svenska tonsättare, som har komponerat verk inspirerade av naturens ljud. Konserten är ett utforskande av gränsen mellan det organiska och det skapade i samarbete med Svensk Musikvår.
Program

Program

 

Verkkommentarer

Habitat är skriven för violin, klarinett i Bb/basklarinett, slagverk och flygel. Jenny Hettnes verk är tillägnat den vitryggiga hackspetten, en av många akut hotade arter med specifika krav på livsmiljö. Dessa habitat är sällsynta i dagens brukade skogslandskap.
Verket komponerades 2024/2025 inom Konstnärsnämndens residensprogram tillsammans med Kwartludium. Under workshops i Gdańsk och Warszawa bjöds musikerna in att interagera med ljudvärlden från en fältinspelning – en värld som är ickemusikalisk och samtidigt så musikalisk, ett rum av svaga skrapningar, fladder och surr – ett habitat.

Movements of Seashells and Plastic för klarinett, violin, slagverk och piano består av konkreta ljud från naturen, som har gestaltats musikaliskt genom klangliga kombinationer och transformationer med akustiska instrument. Plastens ljud är ett sorgligt nytt inslag i havet. Marie Samuelsson har skrivit stycket för Kwartludium inom ramen för Konstnärsnämndens residensprogram.

I Entomophony har Żaneta Rydzewska använt och inspirerats av naturens ljud, särskilt de som produceras av insekter. Stycket bygger sin musikaliska struktur genom att integrera fältinspelningar och syntetiskt återskapade insektsljud, såsom surranden. Genom att direkt hämta material från dessa naturliga element skapar Entomophony ett ljudlandskap som speglar insektsvärldens komplexa auditiva mönster, där organiska och artificiella ljud smälter samman till en enhetlig komposition med fokus på insekternas ljudvärld.

I Virtual Golem har Adam Eriksson använt programvara för tonhöjdsavläsning, vilket gör det möjligt för ensemblen att styra den elektroniska rösten med sina instrument. Verket kan ses som Adam Erikssons tolkning av hur man skapar en Golem (en konstgjord varelse i judisk mytologi.) Ett ritualistiskt förlopp med jungfrulig jord, källvatten och permutationer av heliga tal har omformats till en musikalisk process. Genom olika ljudliga handlingar uppstår en femte medlem ur den täta luften. Virtual Golem komponerades för ensemblen Kwartludium år 2024 som en del av Adam Erikssons residensvistelse i Gdańsk och Warszawa, sponsrad av Konstnärsnämnden.

"Allt som är möjligt i musik är musik."
Orden kommer från Bogusław Schaeffer, den ukrainsk-polske tonsättaren känd för sina experiment med grafisk notation. Grafiki är hans samling av grafiska verk, skapad under nästan fyrtio år. Här möts färgstarka collage av bilder, grafiska element, färgfält och utdrag ur hans egna musikaliska noteringar. Schaeffers grafiska partitur ger musiker unika möjligheter till tolkning och improvisation. Hans verk Non-Stop (1960) räknas som Polens första musikaliska happening. Stycket har en öppen form där framförandet kan variera från fem minuter till åtta timmar, och den grafiska notationen ger stor frihet i gestaltningen. För att ytterligare utforska verket har mobilapplikationen Schaeffer Non Stop utvecklats, baserad på hans grafiska partitur.

Konserten med Kwartludium är ett resultat av ett mångårigt samarbete mellan Polen och Sverige med stöd av Konstnärsnämnden. 
Konserten arrangeras i samarbete med Samtida Musik med stöd av Minister of Culture and National Heritage of the Republic of Poland samt Polish Institute in Stockholm. Konserten spelas in av SR P2.
Tack till Konstakademien.

 

Medverkande

Piotr Nowicki, piano
Paweł Nowicki, percussion
Dagna Sadkowska, violin
Michał Górczyński, clarinet

Konstakademien
Vägbeskrivning
Fredsgatan 12, Stockholm. T-bana T-centralen
Entré

100kr. Biljetter köpes i dörren innan konsert.