Clara Guldberg Ravn
Clara Guldberg Ravn
Clara Guldberg Ravn: A Tree of Thought
Samtida Musik presenterar i samarbete med Årsta Folkets Hus:
𝘼 𝙏𝙧𝙚𝙚 𝙤𝙛 𝙏𝙝𝙤𝙪𝙜𝙝𝙩
Musik för blockflöjter och elektronik med Clara Guldberg Ravn
Program

Efter att under romantiken ha varit ett något bortglömt instrument, återupptäcktes blockflöjten under 1900-talet tack vare att blockflöjtister började beställa ny musik. Idag är instrumentet en naturlig del av den nutida konstmusiken, och på kvällens konsert får vi höra både akustisk och elektroakustisk musik av moderna tonsättare från Finland, Japan och Nederländerna, samt Samtida Musik-medlemmarna Johan Blixt och Gustav Lindsten.

Clara Guldberg Ravn och kompositörerna Johan Blixt och Gustav Lindsten påbörjade deras samarbete 2017 i Stockholm med ett intresse för att kombinera blockflöjtens klang och ideal från tidig musik med live-elektronik. 
𝗕𝗹𝗶𝘅𝘁 har i sitt stycke byggt en ultraljudssensor som styr live-elektroniken genom att mäta det fysiska avståndet mellan musikerns kropp och flöjten. Musiken består utav tre satser, där det även är inskrivet i noterna var musikern ska hålla flöjten i förhållande till sin kropp. Stycket tillkom under pandemiåret 2020 och har den passande titeln 𝘥𝘪𝘴𝘵𝘢𝘯𝘴, vilket här får dubbel betydelse.
I 𝗟𝗶𝗻𝗱𝘀𝘁𝗲𝗻𝘀 stycke 𝘈 𝘛𝘳𝘦𝘦 𝘰𝘧 𝘛𝘩𝘰𝘶𝘨𝘩𝘵, som lånar mycket av sin struktur och form från blockflöjtens storhetstid barocken, används en hjärnsensor som läser av musikerns koncentration och upplevelse av “flow”. Sensorn responderar sedan genom att visa ett antal musikaliska teman, vilka Clara improviserar över i sista satsen, som fått namnge både Lindstens stycke och kvällens konsert.

Medverkande

Den danska blockflöjtisten 𝗖𝗹𝗮𝗿𝗮 𝗚𝘂𝗹𝗱𝗯𝗲𝗿𝗴 𝗥𝗮𝘃𝗻 är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och vid Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse de Lyon. Hon har mottagit stipendier och projektbidrag i Sverige och Danmark, bland annat Jacob Gades Talentpris och Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendium, och vunnit nordiska tävlingar såsom EAR-ly 2018. Hennes debutalbum släpptes hösten 2020 på det tyska skivbolaget Arcantus, och idag frilansar Guldberg Ravn som solist och ensemblemusiker. 

Årsta Folkets Hus
Vägbeskrivning
Hjälmarsvägen 28, 120 53 Årsta
Entré

120kr (fullpris, ej medlem) / 80kr (medlem i Samtida Musik, student, pensionär)
Biljett säljs på plats i anslutning till konserten.

 

Konsertens längd är circa 60 minuter och äger rum i biografen. Efteråt är ni välkomna ned till foajén för ett glas vin till självkostnadspris.