Kungliga Musikhögskolan, Kungasalen
Samtida Musik är glada att i samarbete med festivalen Sound of Stockholm och Kungliga Musikhögskolan för första gången i sverige kunna presentera den amerikanske tonsättaren Morton Feldmans monumentala andra stråkkvartett (1983), framförd av Mivos Quartet.Morton Feldman (1936-1987) spelade en nyckelroll inom 1900-talets amerikanska konstmusikscnen.
Liksom andra tonsättare ur den experimentella New York-scenen experimenterade han med alternativa notationssystem, formtyper och sätt att hantera duration och tidsuppfattning som musikaliska parametrar. I sin sena karriär kom Feldman att skriva stycken där tiden sträcks ut i extrema proportioner. Kvällens stycke String Quartet no. 2 kan ses som kulmen bland dessa projekt, med en durata som varierar från 4 till 6 timmar. Feldman själv beskrev stycket som ett ’’assemblage’’, snarare än en ’’komposition’’ i traditionell mening. Det är ett verk som saknar traditionell retorisk kontinuitet. Istället kan sekvenser melodiska motiv repeteras upp till tretton gånger och därigenom får lyssnaren aktivt deltaga i ett långsamt avtäckande av den större struktur som bildar String Quartet no. 2.
Kungliga Musikhögskolan, Lilla salen
Stockholms saxofonkvartett intar lilla salen på KMH för en fantastisk samverkanskonsert!
Under kvällen kommer två konserter hållas, där vi först får lyssna till två verk för klangkupolens storslagna högtalarsystem av polska Lidia Zielińska och georgiska Mariam Gviniashvili. Därefter välkomnar vi Stockholms Saxofonkvartett, som presenterar ett program sprunget ur kvartettens utbytesprojekt med ugandiska tonsättare och konstnärer.

I april besökte kvartetten Uganda och var residensensemble vid Kampala Art Music
Organisations första tonsättarmöte och under några intensiva dagar arbetades ny musik för
saxofonkvartett fram. Musiken uruppfördes på Africa Institute of Music i Kampala och presenteras nu för första gången i sin helhet i Sverige!

Programmet bjuder på konstmusik skriven av ugandiska och kenyanska tonsättare som alla kommer från olika musikaliska traditioner.

Projektet drivs med stöd av Kulturrådet och Stockholms Saxofonkvartett drivs med stöd av Region Stockholm och
Kulturrådet.

Konserten är ett samarrangemang av KMH och Samtida Musik, och ges med stöd av Kulturrådet och Region Stockholm.

Varmt välkomna!
Marabouparkens konsthall, Löfströmsvägen 8, 172 66 Sundbyberg
Kan man skriva klassisk musik utan att kunna noter?
Javisst kan man det – med bilder som kallas för grafiska partitur!
Under vägledning av tonsättaren David Tudén och violinisten Frieda Mossop har barn och unga skapat grafiska partitur vid en workshop i Marabouparken Konsthall. De färdiga verken kommer vid konserten tolkas och framföras av en professionell musikensemble bestående av violin, cello, valthorn och slagverk.

Konserten är en del av kammarmusikfestivalen KlangFest, som arrangeras av Bällsta Musikförening och Rodrick Musik i samarbete med Marabouparken konsthall. KlangFest arrangeras med stöd från Region Stockholm, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, Längmanska Kulturfonden samt föreningen Samtida Musik.

Varmt Välkomna!
Sjöhistoriska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 24
Inte stor plats på jorden
Jorden Stor plats
i mig
- Jonas Gren (Antropocen) -

Hur har vi påverkat jorden? Hur påverkas vår mångfaldsrika och känsliga natur på olika sätt?

Samtida Musik hälsar er välkomna på konsert på Världshavens dag. I föreställningen Jorden i mig kommer dessa frågor kommer att besvaras genom musik av fem tonsättare från varsitt nordiskt land. Varje tonsättare uttrycker sin egen oro över en miljöutmaning som deras hemland står inför.
Nybrokajen 11, Musikaliska Kvarteret, Clara Schumannsalen
Varmt välkomna till Clara Schumannsalen på Musikaliska den 24/3!

Kymatic har sedan dess grundande 2015 mottagit stor internationell uppmärksamhet för deras energiska framföranden och engagemang för att beställa och framföra ny, innovativ repertoar. Ensemblen deltar regelbundet i festivaler för nutida musik världen över och har samarbetat med en mängd tonsättare, musiker och organisatörer i sin iver att presentera samtida musik till en ny publik.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har ensemblens medlemmar lämnat sitt hemland Ryssland och lever spridda runtom i Europa. De återförenas nu i Stockholm för denna konsert.

Med sin unika bredd framför Kymatic såväl modernistisk kärnrepertoar som filmmusik, mixed media-framföranden, barockmusik på tidstrogna instrument, improviserad musik och nyskriven repertoar med såväl etablerade som en yngre tonsättare.
Samtida Musik är stolta att kunna presentera en konsertkväll med sex stycken av unga levande tonsättare, varav tre är uruppföranden.

Dörrarna öppnar vid: 18.00
Konserten startar vid: 19.00
Biljettkostnad 170kr + serviceavgift 30kr
Södra Latins Aula, Skaraborgsgatan 14
Hör stråktrion ur Ensemble Recherche ge Sverigepremiären av den levande legendaren Helmut Lachenmanns nya stråktrio, Mes adieux.