
Mina Grannar Tonsättarna: Malin Bång & Rei Munakata, Högdalen
Gratis entré
Malin Bång: Purfling (vln solo and electronics) 9’
Malin Bång: Hyperoxic (trb, perc) 9’
Rei Munakata: Okaeri (trb, perc) 14’
Rei Munakata: Shiomidai Dream (trb, vln, slv, 2 objects) 10’
Bång/Munakata/Jernberg: December Splinters (tutti) 8’
Malin Bång
Malin Bång utforskar rörelse och intensitet i sin musik. Hon definierar sitt musikaliska material med utgångspunkt från dess friktionspotential, och skapar ett spektrum av kontrastrika gester och strukturer som rör sig från det intimt sköra till det råa och obstinata. Hon använder ofta ljudande objekt för att utöka den instrumentala klangvärlden och för att antyda att det inte finns en begränsning i vad som kan skapa ett konstnärligt värde.
Malin Bång samarbetar med ensembler över hela världen och är dessutom hustonsättare för grundare av Stockholms-baserade Curious Chamber Players. Några av hennes aktuella samarbeten involverar Göteborgs Symfoniker, Oslofilharmonin, Radio-Sinfonieorchester SWR för Donaueschinger Musiktage, WDR Sinfonieorchester Köln, tyska ensemble recherche vid Wittener Tage für Neue Kammermusik, belgiska Nadar vid Darmstädter Ferienkurse, franska Alpeh och deras Forum for Young Composers, Ensemble Nikel vid Donaueschinger Musiktage, samt Klangforum Wien i samband med Impuls Festival i Graz. Under 2010 erhöll hon utnämningen Kranichsteiner Stipendienpreis vid festivalen i Darmstadt och under 2012 var hon inbjuden av tyska instutitionen DAAD till det ettåriga residenset Berliner Künstlerprogramm som avslutades med porträttkonserten how long is now på festivalen Ultraschall.
Malin Bångs musik inkuderar förutom musik för ensembler och orkestrar också scenisk musik, elektronisk musik och installationer. Under senare år har hon i samarbete med Curious Chamber Players specifikt utforskat hur ensembleuttrycket kan förändras med små mikrofoner och kontaktmikrofoner, samt hur olika akustiska objekt kan interagera med de klassiska instrumenten.
Rei Munakata
Axelsson & Nilsson Duo + Eva Lindal spelar musik av Malin Bång & Rei Munakata
Axelsson & Nilsson Duo bildades 1986 och består av trombonisten Ivo Nilsson och slagverkaren Jonny Axelsson. Musiken de framför är nykomponerad konstmusik. Genom en unik repertoar, bestående av verk tillägnade duon och en mängd soloverk för de båda instrumenten, skapas en rikedom av möjligheter att sätta samman mångdifferentierade konsertprogram. Att komponera eller improvisera har alltid varit en del av verksamheten i duon, och redan vid de första konserterna tillsammans framfördes gemensamma kompositioner. Ofta beskrivs en konsert med Axelsson & Nilsson Duo som noga genomtänkt, och med stark helhetskänsla. I verksamheten finner man också många samarbeten med grupper som jobbar med andra uttrycksformer; teatergrupperna Teatr Weimar I Malmö och Alice Kollektiv I Stockholm, koreografen Gun Lund I Göteborg och multimediakonstnären Thomas Witzmann I Köln, är några exempel på det.
Konsertverksamheten omfattar turnéer och festivaler i såväl Sverige som övriga Europa, USA, Sydafrika och flertalet Asiatiska länder. Förutom inspelningar för radio och TV har Axelsson & Nilsson Duo också gett ut skivor på Chamber Sound, dbp, japr, Wergo, Caprice och Phono Suecia. Axelsson & Nilsson Duo nominerades till Nordiska rådets musikpris 2005, och samma år blev de "Artist in Residence" hos Coma i Växjö.
Eva Lindal har studerat på KMH i Stockholm, i Schweiz, i Kanada (Banff Arts centre) samt improvisation i New York. Efter en längre anställning i Sveriges Radios Symfoniorkester 1986- 98, så har jag frilansat med fokus främst på nutida, improvisation och barockmusik.
Eva är aktiv i ensembler som: KammarensembleN, Ensemble MA, Katzen Kapell, Rebaroque, Barriärorkestern samt ett flertal jazz- och improvisationsgrupper: den New Yorkbaserade trion Payne/Lindal/Liebowitz, WE (Windemo Ensemble), Filip Augustson/Viva Black samt Eva Lindal Trio som blandar klassisk musik med jazz och improvisation.
Eva har gestaltat ett flertal sceniska roller som violinist; bl.a. Apkungen i Reine Jönssons Cecilia och Apkungen på Drottningholmsteatern, Trivelin Violon i Kärlekens Triumf på Dramaten och som gästspel på Drottningholmsteatern samt violinisten Rose i John och svamparna på Elverket/Dramaten; en happening om John Cages musik och tankevärld för barn.
2014 så initierade jag föreställningen Katastrof i djungeln som handlar om min morfar, den grekiska kompositören Nikos Skalkottas, i regi av Åsa Kalmér. Föreställningen spelas återkommande för skolklasser och vuxenpublik i Stockholm och Göteborg.