Blogg

Affisch

Malvakvartetten & Konstmusiksystrar

Söndag 27/11 på Midsommargården vid Telefonplan: Samtida Musik är glada att kunna fylla ännu en samlingslokal i Stockholms närområde med akustisk, nyskriven kammarmusik. Verk av hela fem yngre tonsättare för en stråkkvartett, det vill vi uppleva på första advent. Välkomna!

Anne Pajunen

Vårens konsertserie 2016!

I vårens fyra konserter/evenemang undersöks musiken i ett vidare perspektiv. Vi börjar med litteratur om musik och tar vägen via performance och utforskandet av musik och dans till en avslutande konsert med tonsatt litteratur.

Samtida Musik är mycket glada att kunna presentera ett alldeles nytt samarbete med Hedengrens bokhandel! Där förlägger vi två av vårens arrangemang. Dessutom återinviger vi vår ”hemmascen” Capitol. Och samarbetet med Kulturhuset Stadsteatern fortsätter.

Sound of Stockholm

Folkuniversitetet och Sound of Stockholm ger seminarieserie om experimentell konstmusik

I samarbete med Sound of Stockholm (SoS) erbjuder Folkuniversitetet seminarier och konserter inom experimentell konstmusik. Dessa kvällar följs av den årliga festivalen på Kulturhuset som SoS arrangerar den 4-8 november. Under seminarieserierna får du möjlighet att besöka SoS alla medlemsföreningar och utforska den experimentella floran inom nutida konstmusik. Tillsammans täcker föreningarna samtliga nutida genrer: från experimentell electronica, ljudkonst och fri improvisation till nyskriven konstmusik och performance..

SoS Förfest

Sound of Stockholm Förfest Våren 2014

Sound of Stockholm är festivalen som varje höst presenterar ny musik – kammarmusik och elektroniskt, ny konstmusik och ljudkonst, opera, klubbkvällar och babyrave. Festivalen innehåller även en seminarieserie.

DN och RANK skriver om Samtida Musik och det uteblivna stödet

Uppmärksamheten kring Stockholm Stads Kulturförvaltnings behandling av Samtida Musik, Frim och Sekt fortsätter!.

Läs DNs artikel från här: http://www.dn.se/kultur-noje/musik/minskade-bidrag-slar-mot-stockholms-m...

RANK kritiserar Stockholm Stads Kulturförvaltning och skriver

Tony Bauer, Stenhammarkvartetten under ett framförande av Black Angels på Samtida Musik

Stort stöd för Samtida Musik

Sedan Stockholms Kulturförvaltning beslutade att avslå Samtida Musiks ansökan för 2014 har flera prominenta musiker och tonsättare skrivit direkt till kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt. Vi är mycket tacksamma för detta stöd!

I  Nutida Musik nr 2/2013 skriver Andreas Engström en utomordentlig ledare där han kritiserar Kulturförvaltningens beslut och har synpunkter på dagspressens bristande publicitet i frågan.

SAMTIDA MUSIK NERLÄGGNINGSHOTAD

Så har det hänt igen!

En av Stockholms och Sveriges viktigaste aktörer för nutida konstmusik är nästa arrangör att falla offer för Stockholm Stads Kulturförvaltnings redan hårt kritiserade och kraftigt politiserade nya kulturstöd. Kammarmusikföreningen Samtida Musik, som verkat i Stockholm sedan 1960 och var initiativtagare till festivalsuccén Sound of Stockholm, befinner sig för andra gången på randen till nedläggning efter att Stockholms Stad har dragit in allt stöd i den senaste fördelningen för 2014. Föreningen varnar för en framtid där Stockholm blir en kulturellt enfaldig stad och påminner om Sveriges historia som ett land för musikalisk innovation, en historia som har stor del i dagens svenska musikexport.

Stockholms Kulturförvaltning och Kulturrådet är huvudfinansiärer. De bidrag föreningen får har krympt under åren när fler och fler vill ha del av samma kaka. Med planering har det fortfarande varit möjligt att göra 8-10 konserter per år, också tack vare flera tilldelningar av bonuspengar som har betytt mycket för genomförandet av föreningens planer.

”Vi har just fått bonus från Stockholms stad som belöning för vårt publikarbete, vilket gör det än mer svårförståeligt att projektstödet nu dras in för 2014” säger Catharina Backman, tonsättare och föreningens ordförande. ”Detta trots att vi för dialog med Stockholms stad och anpassar vår verksamhet efter deras riktlinjer. Samtidigt har vi fått ökat stöd och förtroende från Statens Kulturråd och föreningen har initierat nya samarbeten där vi når fler och fler stockholmare för varje år.”

Birgitte, Horne Jensen

Var är vibrafonen?

(Högst) personliga intryck av Sound of Stockholm 2013

Som kontaktperson till Cikada mötte jag deras producent, Ludvig Claeson, som avtalat kl. 14 tisdag 5 november nära Kulturhuset, så att jag kunde hjälpa honom att hitta till Brunkebergsfaret, där Kulturhuset har en lastkaj för stora transporter. Ludvig kom med en bil knökfull av ensemblens slagverk, kontrabas  och lite till.  Henrik var där också och kom ner och var med till att ta emot och köra allting upp i hissen.

tarka-flöjt

Snart är det höst!

Och på hösten kan man gå ut och lyssna på musik. Kolla in Samtida Musiks höstprogram till exempel: De två första konserterna äger rum redan lördagen den 14 september med Proyecto Intercambio; något så ovanligt som en konstmusikensemble från Bolivia tillsammans med Stockholms Saxofonkvartett! (se tidigare blogginlägg). De två grupperna kommer att spela specialkomponerad musik i varsin konsert under kvällen, men också tillsammans. Vi kommer att vara på Cervantesinstitutet mitt i City denna gång och det är fantastiskt få vara i det snygga galleriet med sina tjocka pelare och stora akustik.

repetition på konserthuset i La Paz

Proyecto Intercambios konserter i La Paz