Ensemble Makadam spelar Ann Rosén

Makadam spelade, och som de spelade.

Vi sitter på stolar på golvet, mycket nära ensemblen. Röda stickade knämuddar på Lindal, Bergh, Lindgård och Sjödahl. Dovt åskmuller långt borta, sen är det igång. Noise och buller, evighetsglissandon och kvitter och sen kommer Schubert på nya sätt men ändå på sitt sätt. Och konserten håller på såhär, med det kända och det okända, Clementi och Bach, det noterade och det fria i ett oförutsägbart flöde. En helt underbar konsert.

Johan E Andersson, Nils Personne och Sara Hammarström

Instrumentbyggarworkshop på Kapellet

Samtida Musik och Kapellets gemensamma projekt Instrumentbyggarworkshop (med komposition och konsert) sparkade igång på allvar den 29 april, då Sara Hammarström, Nils Personne, Johan E Andersson och Catharina Backman sågs och började planera innehållet. Tre tonsättare/musiker från Samtida Musik och åtta ungdomar mellan 10-13 år ska uder fyra dagar på höstlovet bygga instrument och komponera på plats i Kapellet under handledning av Johan E och Nils.

Theo Nabicht i Hörsalen

Vilken konsert!

Den 30 mars hade vi gästspel från Berlin. Theo Nabicht spelade bas- och kontrabasklarinett och konserten var helt fantastisk. (Av någon anledning tog han bort Ferneyhoughs stycke ur programmet, som jag tror att många hade sett fram emot) men körde det som extranummer istället. Ta chansen att se och höra Theo Nabicht så fort den ges, ni som inte var där. Tack Kulturhuset Stadsteaterns tekniker och personal för ljus och ljud och mat och dryck och ett fint mottagande av vår artist, och tack till publiken som kom!

Cecilia Gelland och Maria Lithell Flyg spånar idéer

Min granne tonsättaren-inspirationsdag hemma hos SSQ

Den 28 mars samlades 2015 års tonsättare för att låta sig inspireras av varandras idéer och framför allt av Duo Gellands tidigare arbeten och uppsökande konserter på skateparker, restauranger, skolor och förskolor. Vi tittade på film och pratade om tonsättardagarna. Många spännande idéer och platser. Dagarna kommer att bli väldigt olika, roligt!

Karin Starre

Min granne tonsättaren-projektet börjar sakta ta form

Min granne tonsättaren-projektet börjar sakta men säkert ta form. Alla tio tonsättare för år 2015 är nu klara! Det är Jonas Asplund, Leo Correia de Verdier, Olov Franzén, Erika Förare, Peter Lindroth, Maria Lithell Flyg, Catharina Palmér, Eva Sidén, Patric Simmerud och Gunnar Valkare. Projektets producent Karin Starre har börjat arbeta tillsammans med tonsättarna och Duo Gelland för att skräddarsy de olika dagarna, en dag för varje tonsättare där hen bor.

Jonas Larsson/Gageego! i Pendants

Vårens konsertserie inledd

Äntligen! Vårens första konsert med Gageego! i Hörsalen blev en succé. Bra musik med uruppföranden av Hettne och Järnegard med fokus på violinisten Karin Hellqvist, Hedås däremellan, Saltöstiftelsens Järnåkerstipendiestycke Pendants av Nordin som för första gången framfördes live i Sverige, allt inramat av vackert ljus gjorde detta till en kväll att minnas! Samtida Musik och Kulturhuset Stadsteatern provar under våren att samarbeta om Samtidas konsertserie.