Min granne tonsättaren, Gunnar Valkare på Ekerö

Min granne tonsättaren, Gunnar Valkare på Ekerö

I fredags den 2 oktober, var det Gunnar Valkares dag på Ekerö. På Drottningholmskolan hade Gunnar workshop och pratade om hela sin långa erfarenhet av västerländsk och östafrikansk musik, hur de skiljer sig åt både musikaliskt och hur musiken används. Han gav exempel på sin egenkonstruerade marimba.

Min granne tonsättaren, Olov Franzén i Bålsta

Min granne tonsättaren, Olov Franzén i Bålsta

I torsdags, den 1 oktober, var Olov Franzéns tonsättardag i Bålsta, Håbo kommun. En fjärde- och en niondeklassare från Futurumskolan lyssnade, reagerade, målade och samtalade runt Olovs musik för violinduo. Ett av de två verken uruppfördes senare på kvällen på Fridegårdscaféet i hallen utanför biblioteket. 45 personer deltog på konserten, där Olov själv var med och läste poesi av Verner Aspenström i sitt stycke Aspenström-dikter.

Inför uruppförandet av "Para dos violines" på Skarpnäcks Kulturhus

Min granne tonsättaren, Peter Lindroth i Skarpnäck

Den första tonsättardagen med Peter Lindroth i Skarpnäck var i onsdags. Några citat ur Peters beskrivning av sin dag: "...Sedan förde Cecilia och Martin ett samtal med eleverna om vad de hört, känt och målat. Det var för mig, som tonsättare, en oerhört intressant upplevelse. Upplevelserna var, givetvis, lika många som deltagarna. En del talade om varmt och kallt, eller farlig, skrämsel, tryggt och skönt, medan andra gav referat av upplevda strukturer.

onsdag, 4 november, 2015 - 19:00
Hörsalen Kulturhuset Stadsteatern
Crossing Lines Foto ©Anna Madrid
fredag, 6 november, 2015 - 19:00
Hörsalen, Kulturhuset
Stenhammarkvartetten, foto: Pelle Piano

Möt MIN GRANNE TONSÄTTAREN

Min granne tonsättaren är ett projekt som initieras och drivs av föreningen Samtida Musik. Tio tonsättare per år presenteras i sin närmiljö, 2015 tillsammans med violinduon Duo Gelland. De tre första tonsättarna hälsar varmt välkomna till de konserter som avslutar respektive dag.

Peter Lindroth, Skarpnäck den 30 september.

Kl. 9.00 – 11.00 Kärrtorpsgymnasium (workshop)

Kl. 13.00 – 14.00 Förskola,  2- 3 åringar (workshop)

Kl. 15.00 – 16.00 Förskola,  4 -5 åringar (workshop)

Kl. 18.00 Allmän Kvällskonsert och musikaliskt samtal i Skarpnäck kulturhus foajé. 

 

Olov Franzén, Skokloster/Bålsta den 1 oktober.

Kl. 9.40 – 10.40 Futurumskolan åk 4 (workshop)

Kl. 13.20 – 14.20 Futurumskolan åk 9 (workshop)

Kl. 19.00 Allmän kvällskonsert och musikaliskt samtal i Fridegårdscaféet, hallen utanför biblioteket. 

 

Gunnar Valkare, Ekerö den 2 oktober.

12.00 Drottningholmskolan (workshop)

14.30. Drottningholmskolan (workshop)

17.00 Repetition med Kulturskolans ensemble.

19.00 Allmän konsert och musikaliskt samtal på Ekebyhovs slott tillsammans med Kulturskolans stråkensemble i ledning av Ragnar Bodén. 

Theo Nabicht i Hörsalen

Vilken konsert!

Den 30 mars hade vi gästspel från Berlin. Theo Nabicht spelade bas- och kontrabasklarinett och konserten var helt fantastisk. (Av någon anledning tog han bort Ferneyhoughs stycke ur programmet, som jag tror att många hade sett fram emot) men körde det som extranummer istället. Ta chansen att se och höra Theo Nabicht så fort den ges, ni som inte var där. Tack Kulturhuset Stadsteaterns tekniker och personal för ljus och ljud och mat och dryck och ett fint mottagande av vår artist, och tack till publiken som kom!

Cecilia Gelland och Maria Lithell Flyg spånar idéer

Min granne tonsättaren-inspirationsdag hemma hos SSQ

Den 28 mars samlades 2015 års tonsättare för att låta sig inspireras av varandras idéer och framför allt av Duo Gellands tidigare arbeten och uppsökande konserter på skateparker, restauranger, skolor och förskolor. Vi tittade på film och pratade om tonsättardagarna. Många spännande idéer och platser. Dagarna kommer att bli väldigt olika, roligt!

Karin Starre

Min granne tonsättaren-projektet börjar sakta ta form

Min granne tonsättaren-projektet börjar sakta men säkert ta form. Alla tio tonsättare för år 2015 är nu klara! Det är Jonas Asplund, Leo Correia de Verdier, Olov Franzén, Erika Förare, Peter Lindroth, Maria Lithell Flyg, Catharina Palmér, Eva Sidén, Patric Simmerud och Gunnar Valkare. Projektets producent Karin Starre har börjat arbeta tillsammans med tonsättarna och Duo Gelland för att skräddarsy de olika dagarna, en dag för varje tonsättare där hen bor.

Jonas Larsson/Gageego! i Pendants

Vårens konsertserie inledd

Äntligen! Vårens första konsert med Gageego! i Hörsalen blev en succé. Bra musik med uruppföranden av Hettne och Järnegard med fokus på violinisten Karin Hellqvist, Hedås däremellan, Saltöstiftelsens Järnåkerstipendiestycke Pendants av Nordin som för första gången framfördes live i Sverige, allt inramat av vackert ljus gjorde detta till en kväll att minnas! Samtida Musik och Kulturhuset Stadsteatern provar under våren att samarbeta om Samtidas konsertserie.